Vesti

Sve je spremno za prvi “Comtrade Serbia Marathon”

16.11.2019

Ulicama Beograda ove nedelje trčaće reka ljudi, rekreativaca i profesionalaca na prvom Comtrade Serbia Marathonu u organizaciji Atletskog saveza Srbije pod pokroviteljstvom grada Beograda. Tim povodom danas je u prostorijama Hotela M na Banjici održana Konferencija za medije. Ispred grada Beograda prisutnima se obratio sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš koji je istakao značaj ove […]

Ulicama Beograda ove nedelje trčaće reka ljudi, rekreativaca i profesionalaca na prvom Comtrade Serbia Marathonu u organizaciji Atletskog saveza Srbije pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Tim povodom danas je u prostorijama Hotela M na Banjici održana Konferencija za medije.

Ispred grada Beograda prisutnima se obratio sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš koji je istakao značaj ove manifestacije za naš grad.

Na programu su tri trke, maraton, polumaraton i trka na 5 kilometara. Start je iz pravca Zorana Đinđića sa severne strane Štark arene. Maratonska i polumaratonska trka će startovati u 10 časova, dok će trka na 5 kilometara startovati 15 minuta kasnije. Trase svih trka su sertifikovane, tako da će biti dobijeni tačni rezultate za sve učesnike. Trasa se sastoji od jednog kruga na Novom Beogradu u dužini od 21 km, tako da će polumaratonci trčati jedan krug, a za maratonce je to dva kruga. Trasa uključuje i novi most na Adi, a cilj trke je u Areni. Limit trke na 5 km je 45 minuta, što znači da svi učesnici mogu i lagano da prošetaju. Za polumaraton i maraton je limit trke 6 sati. Manifestacija se završava u 16 časova.

Ispred takmičara u najavi maratona govorila je naša dugoprugašica Teodora Simović, višestruka osvajačica medalja, balkanska šampionka.

“Čast mi je što sam danas ovde ispred takmičara koji će trčati Comtrade Serbia maraton. Nadam se novom ličnom rekordu i spremna sam za njega. Dosad sam imala punu podršku ASS, koji je stajao iza mene tokom cele godine. Mislim da sam napravila veliki korak što se tiče dugog trčanja, verujem da mogu do rezultata ispod dva i po sata. Srbija maraton će mi omogućiti da napravim rezultat”.

Sve trke sertifikovane su sa pet zvezdica od strane Evropske atletike.  Maraton je najavio i direktor Atletskog Saveza Srbije Slobodan Branković.

“Pre svega bih se zahvalio gradu Beogradu, Ministarstvu omladine i sporta, svim sponzorima, a naručito kompaniji Comtrade i predsedniku Veselinu Jevrosimoviću, koji je pored toga što podrzava ASS u poslednjih 10 godina prepoznao kvalitet i ovog dogadjaja. Kao što znate, Atletski savez je u svojim aktivnostima odlučio da izađe na ulicu i da izađe u susret sve većem broju ljudi koji žele da trče.  Masovnost je velika, kao i zainteresovanost za maraton. Očekujem da ćemo za par godina imati nacionalni maraton prepoznat u svetu. Sutra će prvi put biti trka na 42 km, biće i polumaraton i trka na 5 kilometara. Ono što ovj maraton čini različitim od svih ostalih je što je finiš trka u “Štark areni”. Želja nam je da na prostoru, poznatom po tome da je veliki broj naših sportista tu pobeđivao i osvajao medalje, sada omogućimo onima koji su bili na tribinama i gledali te uspehe, da se i njima tako nešto dogodi. Ovo je ta prilika, naravno pošto istrče svoje dužine, da uđu uz aplauz u halu. Ovde nije cilj medalja, za nas su svi učesnici sampioni i svako ko zavrsi trku dobice medalju. Takmičenje će biti obogaćeno “di džejem”, uz razne sadržaje, uz napitke i razna jela, uz dobro druženje da svi odu presrećni, zadovoljni, neumorni iz Arene “ poručio je Branković, uz zahvalnost direktoru “Štark Arene” Goranu Grboviću.