Vesti

Serbia marathon series

07.08.2018

U okviru „Serbia Marathon Series“ kampanje, koja je zvanično počela danas, planiraju se tri trke koje će se trčati na Novom Beogradu, gde se na startu i trasi planiraju razni muzički i drugi zabavni sadržaji, a cilj sve tri trke biće u Štark Areni gde će trkače dočekati više hiljada gledalaca.

U okviru „Serbia Marathon Series“ kampanje, koja je zvanično počela danas, planiraju se tri trke koje će se trčati na Novom Beogradu, gde se na startu i trasi planiraju razni muzički i drugi zabavni sadržaji, a cilj sve tri trke biće u Štark Areni gde će trkače dočekati više hiljada gledalaca. Muzika, mažoretkinje i svetlosni efekti daće poseban ugođaj na cilju. Festival trčanja u Areni biće jedinstven na svetskoj trkačkoj sceni. Planiran je originalan scenario koji će sve prisutne ostaviti bez daha.

Serbia Marathon Series” čine tri trke:

Serbia Run 10k/5k (datum trke 04.11.2018. godine)

Serbia Run 10k/5k (datum trke 30.03.2019. godine)

Serbia Marathon 42k/10k/5k (datum trke 03.11.2019. godine)

“Atletski Savez Srbije (ASS) je dao sebi za obavezu, da koristeći svoja iskustva i kroz svoje kanale motiviše široku populaciju da trči. Želimo da  afirmišemo i ubrzamo razvitak rekreativnog trčanja kao načina života, novim i drugačijim pristupom, uz pomoć svih relevantnih faktora. Tu su organizatori uličnih trka pre svega iz Srbije, pa onda i regiona, koji su glavni motori trkačkog pokreta u svojim sredinama, a sremni su da nas podrže. Takođe imamo veoma važnu institucijalnu podršku gradskih vlasti.  Ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Vesiću na dolasku i institucijalnoj podršci koju nam pruža Grad. Želeo bih da se zahvalim i organizatorima trka iz Srbije koji su se odazvali našem pozivu da dođu na ovu Press konferenciju. Verujem da ćemo zajedno, oni i mi kreirati veću i bolju trkačku zajednicu u Srbiji.”, izjavio je direktor ASS, Slobodan Branković.

“Masovne ulične trke, kao što je poznato, imaju višestruki pozitivan uticaj, kako na popularnost grada, tako i na sveukupno mentalno i fizičko zdravlje stanovništva. Trend trčanja već postoji u Srbiji ali je nophodno da se podigne na veći nivo i uvede na velika vrata u kulturu življenja običnih ljudi, pozicionirajući Srbiju kao trkačku naciju. ASS je kredibilna organizacija čiji će iskusni tim, verujemo, u narednom periodu napraviti najveću, održivu trku u Srbiji, priznatu od strane Evropske atletike i AIMSA-a (Svetske organizacije uličnih trka). Grad je spreman da podrži seriju uličnih trka u organizaciji ASS-a iza koje stoje svetski priznate Asocijacije. Naglašavam da u ovom slučaju Grad Beograd, osim institucionalne podrške, neće trošiti budžetska sredstva na organizaciju ovih trka. Pozivam građane Beograda i Srbije da zajedno podržimo izuzetnu inicijativu ASS-a.”, dodao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Rane prijave za prvu trku otvorene su od danas (19. jula), a cena trkačkog paketa osmišljenog prema potrebama trkača, iznosi 1500 dinara. Trkači koji se budu prijavili u prvih sedam dana, zaključno sa 26.07. moći će da biraju sami svoj trkački broj.

“Predviđamo od 7 do 10 000 učesnika već na prvoj trci zakazanoj za 04. novembar ove godine. Biće primenjeni svi svetski standardi, sertifikovana staza i 5 zvezdica EA koje garantuju najviši nivo organizacije. Trkačima obećavamo osim najviših standarda i zabavu na startu, stazi i cilju, te kvalitetne okrepe duž staze. Učesnički paket osmišljen od strane trkača za trkača sa najkvalitetnijim DriFit majcama, finišerskim medaljama, zabavom duž staze kao i poseban spektakl na cilju u Štark Areni. Očekujemo više hiljada navijača, sa vizuelnim i audio efektima, kao i mnogim drugim zabavnim sadržajima. Želimo da napravimo na cilju u Areni festivalsku atmosferu i neviđeno druženje za trkače.” izjavio je Darko Savić, savetnik i član organizacionog odbora Serbia Maratona.

Zaštitno lice Serbia Marathon-a, evropska i svetska šampionka Ivana Španović pozvala je sve građane Srbije da 04. novembra zajedno istrče jednu od distanci prve Serbia Marathon Run trke:

“Kao profesionalni sportista svesna sam da dobre pripreme, organizovan tim i jasni ciljevi čine 90% posla. Drago mi je da se ASS, iza koga stoje organizacije više ozbiljnih atletskih događaja uključio u organizaciju ovog profesionalnog i rekreativnog trkačkog hepeninga. Jako sam ponosna da sam pozvana da i ja pomognem promociji Serbia Marathon Run-a. Pozivam sve građane Beograda i Srbije da 4. novembra zajedno istrčimo jednu od distanci prvog Serbia Marathon Run-a. Nije važno koliko, važno je da trčimo”.

Na događaju 4. novembra u “Štark Areni” priprema se i promocija atletike za najmlađe pod nazivom “Atletski izazov”. Aktivnost je namenjena za sve klince i klinceze od 4 do 8 godina koji žele da se oprobaju u mnogim atletskim, trkačkim i netrkačkim disciplinama.

Pripreme događaja traju već nekoliko meseci, a kako bi sve prošlo u najboljem redu za trkače i ostale učesnike bitna je detaljno planirana organizacija i profesionalci koji imaju iskustva u organizaciji vrhunskih događaja ovog tipa.

Ne želimo da prepustimo ni jednu stavku organizacije slučaju. Zbog toga koristimo iskustva i pristupe najvećih svetskih organizatora uličnih trka. Četiri godine organizujem Banjalučki polumaraton po mnogima jednu od najbolje organizovanih trkačkih događaja u regionu. Želim da kažem da na Serbia Marathon Series primenjujemo precizan i racionalan plan kompletnog događaja sistematizovan kroz procese pripreme planiranja i realizacije. Posebnu pažnju pridajemo marketingu uz dobru podršku javnih servisa sistematski koristimo socijalne medije (Facebook, Instagram, Twitter i druge). Takođe, moram da kažem da imamo i jedan bonus, a to su organizacije trka u Srbiji koje su već okupljene oko Atletskog Saveza Srbije. Želimo da im pomognemo svojim iskustvom i na konkretne načine. Od njih očekujemo da nas promovišu među trkačima u svom okruženju. Sa budućim sponzorima želimo da uspostavimo transparentne i partnerske odnose i na taj način ostvarimo uspešnu saradnju.” na kraju je dodao glavni menadžer Serbia Marathon-a, Vladimir Selec.

Prijave za prvu trku “SerbiaRun” 10k/5k mogu se popuniti na zvaničnoj web stranici www.serbiamarathon.com. Takođe, sve aktivnosti i dodatne informacije svi zainteresovani mogu potražiti i na društvenim mrežama “SerbiaMarathon” – Facebook, Instagram i Twitter, gde korisnike ovih mreža očekuju mnogobrojna iznenađenja u narednim danima.