Vesti

NOVI VIZUELNI IDENTITET ZA NOVI 1. SERBIA MARATON

08.03.2019

Nakon uspešno organizovanih prvih trka na 5km i 10km Serbia marathona, 3. novembra 2019. godine će se održati 1. Serbia marathon u Beogradu. Pored glavne maratonske trke na 42km, održaće se i trke na 5km i 10km, kao i polumaratonska trka na 21 kilometar u organizaciji Atletskog saveza Srbije. Za sve ljubitelje trčanja i one […]

Nakon uspešno organizovanih prvih trka na 5km i 10km Serbia marathona, 3. novembra 2019. godine će se održati 1. Serbia marathon u Beogradu. Pored glavne maratonske trke na 42km, održaće se i trke na 5km i 10km, kao i polumaratonska trka na 21 kilometar u organizaciji Atletskog saveza Srbije.

Za sve ljubitelje trčanja i one koji žele da se oprobaju u jednoj zvaničnoj trci ovo će svakako biti izazov, odličan način da završe trkačku sezonu, ali i da završe trku kao šampioni prolazeći kroz cilj u Štark areni, gde je predviđen doček i spektakl za sve trkače i navijače.

Trka koja ima postavljene tako visoke ciljeve, zaslužuje vizuelni identitet i komunikaciju na nivou svetskih trka ovog ranga. Zato je početak ovogodišnje kampanje upravo rad na brendingu i vizuelnom identitetu koji je prepušten Coba timu. Tim povodom razgovarali smo sa Slobodanom Jovanovićem – Cobom.

1. Koliko je bilo izazovno kreirati vizuelni identitet za 1.Serbia marathon?

Vrlo izazovno. Postoji tradicija Beogradskog Maratona i gotovo svi vezuju Maraton za taj prolećni događaj. Dakle, prva stvar je bila jasno se diferencirati od Beogradskog maratona. Druga stvar je bila – Kako predstaviti Serbia marathon rastućem broju učesnika maratona u Evropi? Koliko oni znaju o Srbiji? Koliko ih zaista zanima dolazak u Srbiju? Kako se predstaviti u odnosu na iste manifestacije u drugim gradovima? Kako internacionalnim trkačima, profesionalcima ali i amaterima, skrenuti pogled u pravcu Srbije i Beograda?

2. Šta je osnovno polazište kada se kreira vizual za jedan događaj kao što je Serbia marathon i postoji li neka razlika u odnosu na druge brendove koje kreirate?

Uvek se polazi od priče. Zato što priče rasplinjuju maštu, a mašta stvara emocije. Susret sa brendom SERBIA MARATHON mora da izazove reakciju kod potencijalnog učesnika koja će mu pružiti mogućnost za zamišljanje priče. A posle toga…

3. Kako ste vi videli i doživeli Serbia marathon i koje su vam informacije i ključne reči bile najvažnije pri radu na ovom projektu?

Prvo kao spektakl. Kao traženje elemenata koji će motivisati ljude, pre trke, za vreme trke i posle trke. Drugo, kao sredstvo promocije destinacije. Kako želimo da nas dožive sa svim publicitetom i dostupnim informacijama online i offline? Šta pored parole – Dođite u Srbiju, treba da im pokaže raznovrsnost dešavanja i doživljaja u susretu sa Serbia marathon brendom?

4. Šta je najuzbudljiviji deo posla jednog dizajnera, a šta najzahtevniji pri kreiranju vizuelnog identiteta za brend kao što je Serbia marathon?

Sam čin stvaranja, testiranja i dolaska do one tačke u kojoj kažeš – To je to!

To je i najzahtevniji deo, jer nosi veliku odgovornost

5. Koje boje su odabrane u finalnoj verziji i zašto?

Prvo smo krenuli sa bojama koje su karakteristične za srpske reprezentacije. Crvena, plava, bela… Zastava. Međutim, shvatamo da treba ponuditi nešto drugačije, nešto što će iznenaditi i naterati posmatrača da se zapita – Šta je ovo?

Da li brendiramo zemlju ili stvaramo brned koji će je predstavljati?

I tu dolazimo do odluke da ne koristimo zastavu za kolorni kod, već da udahnemo jedan novi život promociji maratona, Srbije, Beograda… Da napravimo jedan festival trčanja, zabavu kojoj će se priključiti i oni koji trčanje doživljavaju površno ali žele da budu deo jedne nasmejane i zdrave priče.

Kombinacija ljubičaste, svetlo plave i zagasito žute… Plus, jedan multikolorni ”incident” i eksplozija boja kojom stvaramo efekat potpunog iznenađenja kod posmatrača, takvog da na prvu loptu nije siguran, ali onda mu to nekako sraste…

6. Koji su simboli i motivi odabrani u finalnoj verziji i zašto?

Simboli su jednostavni i komuniciraju sa najširim brojem ljudi. U pitanju su srce i strelica. Jasni, gotovo stereotipni simboli kojima smo dali gvint i osvežili ih dajući im tako jedinstvenost izraza.

7. Šta je bila ideja da bude prva asocijacija kada ljudi i trkači se sretnu sa vizuelnim identitetom 1. Serbia marathona?

Hej šta je ovo? Gde je ovo? Interesantno! A nama daje priliku da kažemo – Hajde da razgovaramo!

8. Kako vi doživljavate 1. Serbia marathon priču i poruku?

Serbia marathon je festival dobrog raspoloženja i zdravlja. Dinamičan je, inkluzivan, edukativan i povrh svega, svi koji budu učestvovali će dobro da se zabave.